Olej zimnotłoczony to olej, który został wytworzony przy użyciu specjalnego tłoczenia zimnego procesu. Proces ten polega na chłodzeniu surowca, by uzyskać maksymalną jakość oleju. W skrócie, proces tłoczenia zimnego polega na wyciśnięciu soku z surowca, bez użycia wysokich temperatur, jak to ma miejsce w przypadku tłoczenia ciepłego. W taki sposób można zachować wszystkie składniki odżywcze...
kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe to biocząsteczki zbudowane z lipidów utworzonych z liniowego łańcucha wodoru i węgla. Aby wyjaśnić to mniej technicznym językiem, można powiedzieć, że są one istotną częścią składu większości tłuszczów i olejów, które możemy znaleźć w środowisku naturalnym i organizmach żywych.
Dwa rodzaje kwasów tłuszczowych
Nasycone kwasy tłuszczowe: to takie, które zawierają tylko pojedyncze wiązania między atomami węgla. Znajdziemy je np. w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, które są bogate w tego typu kwasy tłuszczowe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe: to kwasy tłuszczowe, które zawierają jedno lub więcej podwójnych wiązań między atomami węgla tworzącymi ich łańcuch. Na przykład jednym z najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z którym możemy być najbardziej zaznajomieni, jest Omega 3.
Struktura chemiczna kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe składają się z łańcucha alkilowego z końcową grupą karboksylową (–COOH); podstawowy wzór na w pełni nasyconą cząsteczkę to CH 3 –(CH 2 ) n –COOH. Kwasy tłuszczowe ssaków mają stosunkowo prostą strukturę, ale te z innych organizmów mogą być bardzo złożone, z pierścieniami cyklopropanu lub rozległymi rozgałęzieniami.
Przykładowe nasycone kwasy tłuszczowe
- kwas propionowy kwas propanowy CH 3 CH 2 COOH C3:0
- kwas masłowy kwas butanowy CH3 ( CH2 ) 2COOH _ _ C4:0
- kwas walerianowy kwas pentanowy CH3 ( CH2 ) 3COOH _ _ C5:0
- kwas kapronowy kwas heksanowy CH3 ( CH2 ) 4 COOH _ C6:0
- kwas enantowy kwas heptanowy CH3 ( CH2 ) 5 ) COOH C7:0
- kwas kaprylowy Kwas oktanowy CH3 ( CH2 ) 6 COOH _ C8:0
- kwas pelargonowy kwas nonanowy CH3 ( CH2 ) 7 COOH _ C9:0
- kwas kaprynowy kwas dekanowy CH3 ( CH2 ) 8 COOH _ C10:0
- kwas undekanowy CH3 ( CH2 ) 9 COOH _ C11:0
- kwas laurynowy kwas dodekanowy CH3 ( CH2 ) 10 COOH _ C12:0
- kwas tridekanowy CH3 ( CH2 ) 11 COOH _ C13:0
- kwas mirystynowy kwas tetradekanowy CH3 ( CH2 ) 12 COOH _ C14:0
- kwas pentadekanowy CH3 ( CH2 ) 13 COOH _ C15:0
- kwas palmitynowy kwas heksadekanowy CH3 ( CH2 ) 14 COOH _ C16:0
- kwas margarynowy kwas heptadekanowy CH3 ( CH2 ) 15 COOH _ C17:0
- Kwas stearynowy Kwas oktadekanowy CH3 ( CH2 ) 16 COOH _ C18:0
- kwas nonadekanowy CH3 ( CH2 ) 17 COOH _ C19:0
- kwas arachidowy kwas eikozanowy CH3 ( CH2 ) 18 COOH _ C20:0
- kwas henejkozanowy CH3 ( CH2 ) 19 COOH _ C21:0
- kwas behenowy kwas dokozanowy CH3 ( CH2 ) 20 COOH _ C22:0
- kwas trichozanowy CH3 ( CH2 ) 21 COOH _ C23:0
- kwas lignocerynowy kwas tetrakozanowy CH3 ( CH2 ) 22 COOH _ C24:0
- kwas pentakozanowy CH3 ( CH2 ) 23 COOH _ C25:0
- kwas cerotowy kwas heksakozanowy CH3 ( CH2 ) 24 COOH _ C26:0
- Kwas karbocerynowy kwas heptakozanowy CH3 ( CH2 ) 25 COOH _ C27:0
- kwas montanowy Kwas oktakozanowy CH3 ( CH2 ) 26 COOH _ C28:0
- kwas nonakozanowy CH3 ( CH2 ) 27 COOH _ C29:0
- kwas melisowy kwas triakontanowy CH3 ( CH2 ) 28 COOH _ C30:0
- kwas henatriakontanowy CH3 ( CH2 ) 29 COOH _ C31:0
- kwas laceroic kwas dotriakontanowy CH3 ( CH2 ) 30 COOH _ C32:0
- Kwas psylowy
- Kwas ceromelizowy kwas tritriakontanowy CH3 ( CH2 ) 31 COOH _ C33:0
- kwas gedynowy kwas tetratriakontanowy CH3 ( CH2 ) 32 COOH _ C34:0
- kwas ceroplastyczny kwas pentatriakontanowy CH3 ( CH2 ) 33 COOH _ C35:0
- kwas heksatriakontylowy kwas heksatriakontanowy CH3 ( CH2 ) 34 COOH _ C36:0
Przykładowe nienasycone kwasy tłuszczowe
- kwas mirystooleinowy CH3 ( CH2 ) 3CH = CH ( CH2 ) 7COOH
- kwas palmitoleinowy CH3 ( CH2 ) 5CH = CH ( CH2 ) 7COOH
- kwas sapionowy CH3 ( CH2 ) 8CH = CH ( CH2 ) 4COOH
- Kwas oleinowy CH3 ( CH2 ) 7CH = CH ( CH2 ) 7COOH
- kwas elaidynowy CH3 ( CH2 ) 7CH = CH ( CH2 ) 7COOH
- kwas wakcenowy CH3 ( CH2 ) 5CH = CH ( CH2 ) 9COOH
- Kwas linolowy CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 7 COOH
- kwas linoelaidynowy CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 7 COOH
- Kwas α-linolenowy (ALA) CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 7 COOH
- Kwas ɣ-linolenowy (GLA) CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 4 COOH
- Kwas stearydonowy (SDA) CH 3 (CH 2 ) CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 4 COOH
- kwas punicynowy CH 3 (CH 2 ) 3 CH=CH – CH=CH – CH=CH (CH 2 ) 7 COOH
- kwas eikozenowy CH3 ( CH2 ) 7CH = CH ( CH2 ) 9COOH
- kwas arachidonowy CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 3 COOH NIST
- Kwas eikozatetraenowy (ETA) CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 6 COOH
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 3 COOH
- kwas erukowy CH3 ( CH2 ) 7CH = CH ( CH2 ) 11 COOH
- Kwas dokozapentaenowy (DPA) CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 5 COOH
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 2 COOH
- kwas nerwonowy CH3 ( CH2 ) 7CH = CH ( CH2 ) 13COOH
- kwas tetrakozapentaenowy CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 7 COOH
- Kwas tetrakozaheksaenowy Kwas nizynowy CH 3 CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH CH 2 CH=CH (CH 2 ) 4 COOH
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Niektóre kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, takie jak linolowy, linolenowy, których organizm nie jest w stanie syntetyzować lub arachidonowy, które organizm może syntetyzować, ale w niewystarczającym stopniu (szybkość produkcji znacznie niższa niż to konieczne), dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.
Zarówno dieta, jak i biosynteza dostarczają większości potrzebnych organizmowi kwasów tłuszczowych, a nadmiar spożywanych białek i węglowodanów jest łatwo przekształcany w kwasy tłuszczowe, które są magazynowane w postaci trójglicerydów.
Jednak wiele ssaków, w tym człowiek, nie jest w stanie syntetyzować pewnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z podwójnymi wiązaniami w pobliżu metylowego końca cząsteczki. 1 U ludzi niezbędne jest spożywanie w diecie prekursora dwóch serii kwasów tłuszczowych, serii kwasu linolowego (seria ω-6 ) i serii kwasu linolenowego (seria ω-3 ).