Rośliny zielne, także zioła, są formą życia roślin wyższych o krótkotrwałych pędach nadziemnych. Zioła mają liście i łodygi, które pod koniec sezonu wegetacyjnego obumierają na powierzchni gleby. Nie mają stałego pnia nad ziemią. Rośliny zielne to zarówno jednoroczne (terofity), jak i dwuletnie , a także byliny.
Znaczenie ziół
Człowiek od dawna stosuje różnego rodzaju zioła na potrzeby domowe i domowe. Uprawiane są na dużą skalę do celów spożywczych, a także jako karma dla zwierząt domowych.
W zależności od przeznaczenia ziół można je podzielić na te stosowane w kuchni, lecznicze, stosowane w obrzędach religijnych, stosowane w życiu codziennym.
W kuchni używa się ziół, najczęściej w postaci przypraw , dodawanych do potraw w celu poprawienia ich smaku. Należą do nich takie zioła jak koperek , pietruszka, rozmaryn, kminek, mięta, bazylia, cząber, czosnek.
Ludzkość od tysięcy lat używa ziół w celach leczniczych. Pisali to tacy starożytni lekarze jak Hipokrates, Awicenna, Paracelsus. Do roślin leczniczych należą: rumianek, mięta, szałwia, nagietek, babka lancetowata, lawenda, piołun i wiele innych.
Artykuły i inne informacje zawierające hasło "zioła":