Jagoda (w potocznym rozumieniu) – mały owoc soczysty lub mięsisty, zwykle krzew lub roślina zielna, w sadownictwie – owoc, w którym jadalna jest cała owocnia. Definicja ta nie w pełni odpowiada terminowi botanicznemu „jagoda ”, z botanicznego punktu widzenia jagody obejmują pomidory i nie obejmują malin i truskawek. (Z punktu widzenia nauki botanicznej termin „jagoda” oznacza pewien rodzaj owoców o gęstej, cienkiej skórce i soczystym środku. W środku zawsze znajdują się nasiona)
Wykorzystanie Jagód
Jagody były cennym źródłem pożywienia dla ludzi jeszcze przed początkiem rolnictwa i nadal pozostają jednym z głównych źródeł pożywienia dla innych naczelnych. Były one niezbędnym sezonowym pożywieniem dla wczesnych myśliwych-zbieraczy przez tysiące lat, a zbieranie jagód pozostaje dziś popularną rozrywką w Europie i Ameryce Północnej. Z biegiem czasu ludzie nauczyli się przechowywać jagody, aby jeść je zimą. Można z nich zrobić dżem i konfitury, a rdzenni Amerykanie ( Indianie ), mieszając jagody z mięsem i smalcem, zrobić pemmikan.
Najpopularniejsze jagody
- truskawki
- porzeczka
- malina
- agrest
- jagoda wysoka
- wiciokrzew jadalny
- aktynidia
- żurawina
- brusznica
- Borówka amerykańska